mandag, april 15, 2013

BAT-samling i Trondheim (new and shining tools)

Helga 5.-7. april skjedde det igjen saker på Canis City. Denne gangen var det Grisha Stewart som var på besøk. Grisha har skrevet boka Behavior Adjustment Training. På seminaret gikk hun gjennom det sentrale ved metoden, viste en del videoer og så hadde vi fire caser på kurset som alle hadde hver sin problematikk.


Det som skiller BAT fra andre (positive) metoder å jobbe med problemadferd på, er at hun bruker det hun kaller functional rewards - hun bruker hundens behov for avstand til det den er usikker på eller redd for som belønning for sosial/fredelig oppførsel (usikkerhet/redsel/frustrasjon er det som ligger bak de fleste utfall). Mens man i flere andre metoder jobber med å se på trigger og så belønne, bruker man det å fjerne seg fra trigger som belønning i BAT. For å erstatte utfall med fredeligere signaler er det viktig å holde seg på en avstand hvor hunden klarer å ta et slikt valg. Jeg skal ikke beskrive metoden veldig inngående, da vil jeg heller anbefale å lese boken. Men i grove trekk kan en økt se slik ut:
1. Hund ser trigger (på en slik avstand at den registrerer, men før den blir så opphisset at den reagerer)
2. Hund ser vekk, snuser i bakken, mykner blikket, smekker med tungen eller andre dempende signaler
3. Du markerer den adferden med et verbalt markørord (f.eks bra) og belønner med å snu og gå lenger unna

På bildet under er den nærmeste hunden hjelpehund, mens den til høyre i bildet blir jobbet med.

På lekkurset med Tobias, snakket vi litt om hvordan belønning i en situasjon kan kamuflere usikkerhet (f.eks hvis hunden er så gal etter belønningen, at den går inn i en situasjon den egentlig ikke mestrer for å få belønningen sin). Det er mange teknikker man kan bruke når man jobber med utfordrende adferd, men det fine med BAT er at du også kan jobbe uten matbelønning. Lekebelønning i slikt arbeid er heller ikke optimalt, siden det øker arousalnivået, noe som igjen øker sjansen for verre utfall.

To ting jeg også digget med Grisha, var:
1) Magnetmetaforen
Noen hunder kan virkelig kunsten å havne i trøbbel. De har noe som trigger dem (magneten) og når de kommer langt nok inn i magnetfeltet blir de sugd inn uten sjanse til å rive seg løs på egenhånd. Den avstanden hvor du kjenner magneten begynner å dra, men hunden fremdeles greier å stå imot, er en bra plass å jobbe med BAT.
2) Å bruke BAT i hilsetrening med valper.
Grisha var selv figurant, og eier gikk med hunden. Hun brukte en 5-sekundersregel som var veldig fin. Hun klappet hunden i 5 sek, og så lot hun den være. Hvis valpen ble stående, eller tilogmed trykket seg tettere på, fortsatte hun å klappe. Hvis valpen snudde seg vekk, tok eier den med seg. Kjempefin måte å teste om hunden virkelig vil ha kontakt, og om den egentlig vil stå i situasjonen. Og en fin øvelse for å bevisstgjøre eier på hundens grenser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar