søndag, februar 09, 2014

Dette blir kanskje en tanke drøyt for noen

Det er lenge siden jeg har blogget om de fantastisk smarte aussiene nå, så jeg tenker det er litt på tide.

Dette innlegget i Aftenposten har satt hjernen i spinn. Der er det en gutt som skriver om det å ha høy intelligens i norsk skole. Han skriver også om puggesmarthet i forhold til forståelsesmarthet. Når du er forståelsessmart, blir en rekke gjentagelser av det samme forferdelig kjedelig. En forståelsessmart elev trenger at det blir lagt til nye elementer så snart problemet er løst, og den vil også ha nytte av å møte oppgaver som er komplekse nok til at de ikke vil klare dem. En puggesmart elev vil ikke dø innvendig av masse repetisjon, men bli flinkere av det.

Verdens smarteste aussie (Frida, om noen var i tvil) minner meg litt om den forståelsessmarte eleven. Hun kjeder vettet av seg når vi trener lp-øvelser, for hun kan dem, og det blir kjedelig (selv om hun får klikk og bra belønning). Om jeg legger til elementer som overrasker henne, så synes hun det er mye mer morsomt igjen, du ser at hun våkner litt mer.

Fredag og i går kjørte vi mondio-impro-lydighet. Vi prøver å hente inspirasjon fra mondioring i lydighetstreningen. Måten de gjennomtrener øvelser for å være beredt på alle utfordringer er imponerende. Og for Frida er det redningen fra et liv i kjedsomhet. Økten i går gjorde at Fridusen virkelig våknet. Hun formelig gliste gjennom hele økten, og du så at hun ble nysgjerrig på hva som kom til å komme. Noen av øvelsene vi gjorde:

  • Fri ved fot over sammenbrettet melkekasse
  • Fri ved fot med trillebårtrillende mann som forstyrrelse
  • Fremadsending oppi trillebår med sitt og stå i trillebåra
  • Apport av plastbøtte etter fri ved fot med bøtta i hånda
  • Fri ved fot med opplukk av treningsbag (det var litt underlig for Fridus at det var jeg og ikke hun som skulle gjøre noe med bagen, og det var gøy å overraske henne der)
  • Apport av punktert ball som lå i trillebåra.
Lydighetstrening blir garantert mye mer interessant, både for hund og fører, når man innfører litt mondio-tenk i treningen. Øvelsene blir gjennomgeneraliserte, og du har en reell sjanse til å klare å gjøre treningen vanskeligere enn konkurransesituasjonen, og det er jo bra. Hvis hunden er vant til så crazy shit i trening at konkurranse blir barnemat, så er ikke det dumt akkurat. Og det passer veldig godt for de hundene som stadig trenger nye utfordringer for å synes at treningen er spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar